carte.cris

Cat de lung este drumul de la a avea un vis la a-l aduce in realitate? Poate sa dureze si o viata, nu-i asa? Suntem blocati intr-o spirala a scuzelor, a timpului mult prea scurt si a amanarilor, pana cand reusim sa ne luam curaj si ne spunem “Ce o fi o fi! Macar nu pot spune ca nu am incercat!”. Momentul acesta al deciziei de a actiona pentru a aduce in realitate un vis poate fi rezultatul unor ani de zile de germinare, de framantari si de cautari.

Astazi vreau sa va vorbesc despre o carte si despre autoarea ei, care sa va inspire pentru momentele in care arta de a inventa scuze (pe care o stapanim cu totii, in masura mai mare sau mai mica) tinde sa va indeparteze de visul vostru. “Mama de 3, femeie de 10! Sau… invers!” a fost scrisa de prietena mea din liceu, Cristina Lincu, neobosita mama a trei baieti ghidusi, plini de energie, de personalitate si creativitate. Ei bine, printre toate angajamentele zilnice, Cristina nu doar ca a notat cu perseverenta spumoasele perle si nazdravanii ale lui Roby, Teo si Alex, dar le-a si reunit in aceasta carte. Si nu numai ca si-a gasit zilnic timp pentru a scrie, spre a duce la bun sfarsit acest vis, dar a facut-o cu umor si auto-ironie, perspective care, desi salvatoare in multe situatii, sunt greu de pastrat intacte. Cati dintre noi mai avem disponibilitatea sa privim dintr-un astfel de unghi peripetiile unei zile in care am facut slalom intre responsabilitatile profesionale si cele familiale?

Cand eram micuta, aveam un motto simplu pentru situatiile in care ma aflam in fata unei provocari noi – “daca altcineva o poate face, si eu pot!” Este aproape un truism si, totusi, de cate ori reusim sa ne pastram aceasta incredere si hotarare de a actiona, aceasta distanta scurta intre ceea ce ne-am dori sa facem si actiune? Pe mine, una, cartea Cristinei ma cam lasa fara multe scuze si imi ofera si o lectura de vacanta cu chicoteli si replici de-a binelea memorabile, care imi intaresc credinta in sclipirea nativa de geniu pe care o avem din nastere si de care apropierea copiilor ne aminteste cu generozitate.