exercitii.voce

In fiecare zi, urechile noastre sunt zgariate sau incantate de vorbele celor din jur. Nu doar de continutul acestora, ci si de timbrul si tonalitatea vocii lor. Poate mai mult ca niciodata mi-am dat seama de importanta unei voci placute zilele acestea, cand in spatiul public multe voci incearca sa fie convingatoare, ascultate, insa nu sunt decat o pleiada de stradanii sparte, care mai ca nu racnesc doar – doar or avea impactul dorit. De altfel, cu (aproape) racnitul si cu sora lui, vocea isterica, ne intalnim mai mereu, pe strada, la volan, la televizor iar cei mai putini norocosi din noi chiar la birou.

Sunt fascinata de cat de multe lucruri poate spune o voce, parca prin ea vorbesc toate cartile pe care le-ai citit, studiile pe care le ai, muzica pe care o asculti, cum iti place sa iti petreci timpul liber si insasi calitatea ta morala. In interactiunile profesionale pe care le avem, in sedinte, prezentari, discutii cu posibili clienti cat de constienti suntem de cum suna vocea noastra in acel moment si de ce reusim sa transmitem prin ea? Pentru ca in aceasta perioada ma preocupa acest subiect, am decis sa impartasesc cu voi cateva dintre exercitiile pe care le-am descoperit in acest sens. Astazi, despre respiratie.

De ce respiratie? Zilele trecute, fetita mea, Ioana, imi povestea ceva. Dupa cativa ani deja de cantat, vocea ei este melodioasa si atunci cand vorbeste. Se spune ca daca intrebi un cantaret care este cea mai importanta tehnica pentru sunete melodioase, majoritatea ar raspunde „respiratia”.

Exercitiu practic

  • Stai pe un scaun si relaxeaza muschii stomacului.
  • Inspira pe nas si imagineaza-ti ca esti un vas care se umple cu aer, asa cum ai turna apa intr-un recipient.
  • Umple-ti mai intai abdomenul, apoi zona toracala (si simte cum se deschide cat mai mult) si apoi in sus, pana la barbie.
  • Tine-ti respiratia cat timp ai numara pana la 10.
  • Expira incet. Mentine-ti coastele deschise si incordeaza abdomenul, ca atunci cand faci “abdomene”, la sala (muschii abdominali inferiori ar trebui sa preia expirul mai intai, ca si cum ai rula un tub de pasta de dinti).

Repeta. Odata ce vei stapani acest exercitiu, poti incepe sa exersezi inserarea lui in practica vorbitului.

Este esential ca respiratia sa fie abdominala si cat mai ampla. Practicarea acestei tehnici aduce mai multe beneficii, printre care:

  • Postura solicitata de acest tip de respiratie transmite imaginea unei persoane puternice, increzatoare. Daca nu te poti centra emotional doar prin puterea vointei, poti reusi acest lucru printr-o respiratie in ritm lent, profund si regulat.
  • Respiratia profunda scade tensiunea si ajuta la puterea de concentrare.

Recomandari pentru ritm si ton

Ritmul prea rapid al vorbirii este adesea rezultatul faptului ca nu te opresti suficient de des pentru a respira.
Solutia
: Pentru a incetini ritmul vorbirii, respira profund, constient, inainte de a incepe, precum si intre idei.

Ritmul prea lent poate fi cauzat de volumul insuficient de aer respirat.
Solutie: Lipsa unui volum suficient de aer in respiratie poate avea la rezultat o voce terna, lipsita de viata. O alta cauza poate fi postura defectuoasa. Practica tehnica recomandata mai sus, cu atentie speciala asupra posturii. Cand respiri adanc si apoi folosesti tot aerul in emiterea sunetului, acesta va fi mai puternic iar tu te vei simti mai plin de energie.

Un ton al vocii pe o nota prea inalta (pitigaiat) poate fi rezultatul respiratiei superficiale.
Solutia: Relaxeaza abdomenul si pe inspir adu aerul in abdomen. Acest exercitiu relaxeaza laringele, care nu va mai emite sunete inalte si ascutite.

Sfaturi de final

Incearca sa exersezi tehnica respiratiei abdominale de cateva ori pe zi si in curand o vei incorpora in mod natural in vorbirea ta.

Inainte de momentul in care ai de sustinut o prezentare, inspira si expira adanc de cinci ori, apoi inspira din nou profund si pe expir pronunta primele cuvinte.

Tu ce ai observat ca functioneaza pentru un timbru al vocii placut si puternic, in acelasi timp?