oana

Am discutat cu Oana Bucurenciu, coordonatoarea sectiunii „Cum sa-i cheltuiesti” a site-ului Business24.ro, despre cum se vede brandingul personal al unui om de afaceri din perspectiva unui jurnalist.

Colaborarea mea cu Oana ma imbogateste putin de fiecare data, pentru ca, dupa sute de interviuri pe care le-am luat in 18 ani de zile, as putea crede ca este greu sa existe o intrebare  la care nu m-as fi gandit in realizarea unui interviu, pentru a extrage esenta ideii urmarite de acesta. Iar de la ea primesc intrebari adresate clientilor mei care imi propun o perspectiva interesanta. Bravo, Oana!

In documentarea pe care o faci despre o companie si decizia despre a scrie despre aceasta, cat de greu cantareste imaginea managerului acesteia?
Imaginea managerului este deosebit de importanta atat pentru mine, ca jurnalist, cat si pentru cititor. Un personaj, cu o poveste in spate si replici memorabile atrage cititori „ca painea calda”, iar companiile ar trebui sa cunoasca deja acest lucru.

O imagine clar conturata in presa face ca obiectul de activitate al companiei sa fie mult mai accesibil publicului larg si poate chiar sa distinga produsul intre o multime de alti competitori. Asta pentru ca asocierea unei companii cu o figura cunoscuta influenteaza decizia de cumparare a clientului, interesul investitorilor si, nu in ultimul rand, cifra de afaceri a companiei.

Si mai cred ca este important ca managerul sa fie prezent si in online, sa fie acolo cand cititorului ii suna cunoscut numele sau, si apeleaza la Google pentru elucidare.

Un prim pas al oricarui manager/antreprenor ar putea fi destainuirea inceputului afacerii pe care o conduce. Modelul „a fost o data ca niciodata…” nu da gres. Cu totii suntem impresionati de povesti de succes, le cautam in filme si in carti, insa atunci cand tu vii cu marturii reale, devii in scurt timp acel „personaj interesant” in propria poveste atreprenoriala. Un truc destul de bun, nu-i asa?

Mai apoi, cu cat mai deschis este managerul in fata presei, cu atat mai multe idei de aparitii le va oferi jurnalistilor.

E perfect atunci cand este prezent la actiunile pe care compania sa le intreprinde. Este minunat atunci cand chiar el este capul de afis al evenimentelor organizate de firma. E ideal ca managerul sa promoveze activitatea companiei sale ca pe el insusi.

Va intra astfel intr-o „hora” care se invarte permanent si il aduce din nou in fata publicului, desigur, alaturi de compania pe care o reprezinta.

In calitate de jurnalist de business, care ai observat ca sunt cele mai mari lacune ale managerilor si antreprenorilor din Romania in ceea ce priveste brandul personal?
Nu cred ca sunt in masura sa judec strategiile oamenilor de afaceri din Romania, insa mi-ar placea sa vad cat mai multi manageri care se pozitioneaza drept „o persoana de incredere”, atat in fata publicului, prin relatia cu presa, cat si in fata partenerilor de afaceri si a potentialilor investitori.

Iar increderea se castiga cel mai simplu prin comunicare.

Ti s-a intamplat sa iti faci o imagine despre un antreprenor / manager din auzite / din documentare si cand l-ai cunoscut, realitatea sa fie diferita? Cum a fost pentru tine, ca ziarist, aceasta diferenta?

Ca ziarist nu stii niciodata cum va fi omul cu care te vei intalni a doua zi, pentru interviu. Desigur, in afara situatiei in care va cunoasteti deja.

Uneori incerc sa mi-l imaginez pe intervievat din documentare, dar ma adaptez pe loc la personalitatea fiecaruia. De obicei oamenii sunt mult mai relaxati si mult mai putin formali decat ai crede, judecand dupa aparitiile anterioare in presa.

Insa natura nisei careia ma adresez imi impune sa scriu si sa tratez subiectul intr-un anumit fel. Si cred ca asta li se intampla si colegilor mei din presa de business.

Sunt nume importante din lumea afacerilor prezente constant in presa, care sustin rubrici in media. De ce crezi ca isi aloca timp pentru a face acest lucru, care sunt beneficiile lor? Ce feed-back-uri ajung la tine referitoare la acest aspect?

Desigur. Avem exemple clare: Camelia Sucu, Rucsandra Hurezeanu, Marius Ghenea, Dragos Anastasiu, etc. Acesti oameni si-au alocat timp inca de la inceputuri pentru mass media si si-au construit imaginea exact ca pe propria afacere de succes.

Caramida cu caramida, emisiune cu emisiune, articol cu articol, fiecare miscare a contat.

Isi aloca timp pentru prezenta in mass media pentru ca sunt niste oameni inteligenti, care stiu sa faca fata cu eleganta si situatiilor incomode. In plus, multi au consilieri de imagine care ii sfatuiesc exact ce „provocare jurnalistica” sa accepte si cum sa refuze ceva ce nu le-ar face cinste.

Beneficiile cred ca le vedem cu totii: un brand usor de recunoscut, afaceri in plina expansiune, simpatia publicului.

Ca jurnalist vad si mai multe beneficii: ma gandesc la rating, vizualizari, interactiuni cu publicul prin comentarii si social media. Toate trec de rubrica mea si se rasfrang inzecit in cifra lor de afaceri.