TD5

Ador sedintele foto. Acelea in care altii sunt in rol principal, desigur. Acelea in care ii sustin pe oameni sa straluceasca in fata camerei, fascinata de transformarea lor in urma machiajului, a hair-styling-ului, a hainelor, a trecerii lor de la o stare de om obisnuit la una de superhero.

Imi amintesc si acum una dintre primele sedinte foto pe care a trebuit sa le pregatesc. Lucram de foarte putin timp la o revista glossy (prima publicatie de life-style feminin lansata in Romania), aterizata din redactia unui saptamanal de anchete sociale. Am alergat o saptamana prin oras sa gasesc haine precum acelea din prezentarile de moda internationale. Dupa care au urmat pregatirile pentru coperte de reviste, shootingurile pentru cover-story-uri, ajungand in zilele noastre la sedinte foto pentru proiecte de comunicare interna, employer branding etc.

Prima sedinta foto in care am fost eu personaj principal a fost o experienta. Amalia (o veti cunoaste putin mai tarziu) spune ca articolul are prea multe negatii, asa ca las atat: „o experienta”. Eram redactor-sef la Eva.ro si, pentru ca era bine ca site-ul sa aiba un chip, pregatita sa fac dovada curajului meu, am decis sa semnez editorialul site-ului. Editorialul e musai sa aiba si o fotografie, asa ca am trecut la treaba. Am avut un superfotograf, care a dat dovada de multa rabdare, insa eu am fost prea stresata pe parcursul celor una, poate chiar doua ore de incercari pentru a obtine cadrul castigator, si asta se vedea. Pozele respective au luat rapid directia „naftalina”, atat de „incurajata” am fost de expresia sefului meu de  la acea vreme, avuta la vederea lor.

Cand o prietena in maturitatea si profunzimea careia aveam incredere mi-a spus acum cativa ani, in cadrul demersului meu de auto-cunoastere si dezvoltare, sa imi fac in mod constant fotografii, m-am uitat la ea bizar. M-am intrebat de ce mi-as pierde vremea cu o astfel de actiune superficiala pana cand, adunandu-se de la diverse evenimente la care am participat o arhiva foto maricica, m-am uitat prin ea si am inteles.

Fotografiile sunt un jurnal al evolutiei personale, al starii de bine sau de mai putin bine cu sine. Cand ma uit la o fotografie, imi amintesc detalii din ziua respectiva, intamplari, dialoguri avute, ce ganduri imi treceau prin minte, cine eram la acel moment. Am ocazia sa inteleg ce am de facut pentru a face un pas inainte in dezvoltarea mea, ce lipseste si pot imbunatati ca atitudine, emotii etc. Dana din poze imi da acel helicopter view pe care altfel greu il pot avea in ceea ce ma priveste.

Am fugit cat am putut de a iesi in fata, preferand sa pregatesc cadrul pentru cei din jur, in care vedeam imediat sclipirea, frumusetea aparte. Probabil ca acesta este unul dintre ingredientele din modul meu de lucru, datorita caruia mi s-a spus despre proiectele mele de media si comunicare ca sunt wow. Va spun un secret – am visat sa fiu si eu o data inspiratie pentru un proiect wow; eram curioasa ce anume nestiut din mine ar putea iesi la suprafata.

Cum fiecare nas isi are nasul, mi-am dat seama ca l-am gasit in timpul sedintei foto cu Amalia Savinescu, photographic coach. Era de multi ani langa mine, legandu-ne  o indelunga colaborare, si astepta sa fiu gata sa ma privesc intr-o noua oglinda, stralucitoare si luminoasa. Din defect profesional, am analizat-o critic, jurnalistic, in timp ce imi facea pozele. I-am pandit semne de dezaprobare; au fost, dar nu fata de ceea ce eram, ci fata de ce refuzam sa las la iveala si ea vedea deja. Dupa sedinta foto, nu a mai fost nevoie de investigatii interioare pentru a descoperi pe ce ganduri si atitudini ce razbateau din poze trebuie sa lucrez. In sfarsit, m-am privit multumita si linistita.  Nu mai era nimic de schimbat, de imbunatatit. Era „asa cum trebuie sa fie”, ca sa o citez pe Amalia.

Care este valoarea pentru tine din toata aceasta poveste?

Cand vei fi in fata aparatului foto…

1. Imagineaza-ti ca te afli in fata celui mai bun prieten!
2. Propune-ti sa ii oferi celui mai bun prieten cel mai cald zambet pe care l-a primit de la tine vreodata!
3. Te va ajuta sa dormi bine cu o noapte inainte si sa faci inainte de sedinta foto cateva exercitii de dinamizare a corpului, pentru a transmite energie din priviri, zambet si postura.

Vei avea poze de nota 10! Tine-ma la curent!

Fotografii: Amalia Savinescu
Hair-style: Cristina Misculescu
Bijuterii: Ichiban

Dana Tudor 1 Dana Tudor 2Dana Tudor 4