public-speaking

De aproape 20 de ani, contextele profesionale in care am avut sansa sa fiu implicata m-au adus aproape de oameni de succes, manageri, antreprenori sau specialisti cu o pregatire si prezenta extraordinare. Am invatat enorm de la ei si am in continuare aceasta ocazie, datorita proiectelor de comunicare si continut in care sunt implicata. Am scanat toata aceasta experienta si am selectat cateva lucruri pe care am observat ca unii oameni care au ajuns in top le fac si care le pot afecta imaginea.

Nu ies in fata

Este un simptom national, care se manifesta cel mai vizibil la televizor, unde, in general, oricine isi da cu parerea despre orice. Cei care ar fi cei mai in masura sa ofere informatii credibile despre o anumita tema, avand realizari, calificari sau studii cu greutate, sunt prea ocupati si modesti pentru a se bate cu pumnii in piept pe micile ecrane. Pacat, toata lumea are de pierdut!

Nu se mai pregatesc

Eram la un eveniment de afaceri. Toata lumea astepta cu sufletul la gura interventia unui manager cunoscut ca autoritate in domeniul sau. La finalul acesteia, participantii se uitau nedumeriti unii la ceilalti. Vazusera si auzisera o persoana ezitanta, cu un discurs fara cap si fara coada, care nu a reusit sa transmita decat faptul ca nu se pregatise deloc pentru acea interventie. S-a bazat probabil pe succesul sau anterior, pe experienta care il ajuta, fara indoiala, si pe inspiratia de moment. Pretul a fost ca nu l-am mai vazut de atunci pe respectivul specialist vorbind niciodata in public si au trecut multi ani de atunci. Nu mai vorbesc despre comentariile participantilor despre discursul sau, care nu erau deloc dintre cele mai flatante.

Merg pe carari batatorite

Nu te poti diferentia si nici nu poti fi memorabil daca nu iesi din multime. Am luat sute de interviuri si am interactionat cu mult mai multi oameni cu o carte de vizita impresionanta. Imi vine in minte o prezentare de moda de brand, Valentino, sa zicem, unde modelele sunt impecabile, insa niciunul nu iese in evidenta, poate doar cel care insoteste designerul, la momentul de final al evenimentului.

Folosesc un limbaj de specialitate sau de lemn

Fiecare domeniu poate fi fascinant daca le oferi oamenilor ocazia de a-i descoperi frumusetea si provocarile. Posibilitatea ca acest lucru sa se intample este anulata de limbajul de specialitate, cu informatii expuse ca intr-un manual, sau de cel de lemn, care nu transmite nimic. In ambele cazuri, toata lumea are de pierdut – publicul, timp, o stare buna (pentru ca poate fi o experienta frustranta) si sansa de a se imbogati cu noi cunostinte, iar autorul, ocazia de a capta interesul si a le aduce valoare celor din fata lui. Daca viitoare, cei care au fost expusi unei astfel de experiente vor evita sa urmareasca aparitiile publice ale respectivei persoane, minimizandu-i, astfel, sansa, de a-si face cunoscute numele si activitatea.

In urmatoarele materiale, mi-am propus sa detaliez fiecare dintre aceste puncte si sa sugerez solutii posibile si la indemana care pot preveni / indrepta astfel de situatii. Pe curand:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *